Povpraševanje

Družbeni video (Social Video)

19. 2. 2014 | Blog | Avtor: Julija Čeh

Video oglaševanje

Kako definiramo družbeni video?

Družbeni mediji

To, kar razlikuje družbene videe od navadnih spletnih videov, so prisluženi ogledi. Pa si poglejmo, kakšne so razlike med lastnimi, plačanimi in prisluženimi ogledi.

Bistveno vprašanje, ki se si ga ljudje zastavljajo pri družbenih videih, je, kakšna je pravzaprav razlika med prisluženimi, lastnimi in plačanimi ogledi. Mnoge blagovne znamke menijo, da lahko vzamejo  brandirano vsebino, jo objavijo na svojih družbenih omrežjih (YouTube kanal, Facebook stran, Twitter, Pinterest in podobno), stisnejo pesti  in čakajo, da bo njihov video postal viralen. Vendar stvari niso tako preproste.

W3B video oglaševanje

Lastni ogledi

Ogledi videov, ki se zgodijo, kadar jih objavite na vaših lastnih družbenih omrežjih, se imenujejo lastni ogledi. Kot kaže ime, je narava teh ogledov, da se zgodijo organsko na vaših lastnih spletnih straneh. Celo najbolj družabne blagovne znamke imajo redko dovolj ogledov, da omogočijo zadostno deljenje prek družbenih omrežij in dovoljšen ROI. Video produkcija ni poceni, še posebej, kadar je narejena kvalitetno.

Plačani video ogledi

To je v bistvu spletno video oglaševanje. To vključuj vse vrste spletnega video oglaševanja (pre-roll, rich media banner oglase, ipd.).

Najbolj učinkovit način za spodbujanje deljenja na družbenih omrežjih, je native plasiranje. Native plasiranje je integrirano v uporabnikovo izkušnjo, je kontekstualno relevantno, uporabnika ne zmoti, saj je incirano s strani samega uporabnika. To je plačano plasiranje videa zraven kontekstualno relevantne vsebine, pogosto predstavljeno uporabniku kot dodatna vsebina, ki bi ga mogoče zanimala. Zaračuna se po modelu CPV (cena na ogled) in omogoča višjo stopnjo vpletenosti (engagement) in višjo stopnjo dokončanja ter imajo pogosto vključeno funkcionalnost za delitev na družbenih omrežjih – vtičnike za FB, YouTube, Linkedin, Pinterest, forume …

Prisluženi ogledi

V nasprotju z lastnimi ogledi so prisluženi ogledi sveti gral ogledov. To so ogledi, ki se zgodijo zaradi deljenja v družbenih omrežjih. V bistvu to pomeni, da ti nekdo, katerega mnenje upoštevaš ali deliš z njim iste interese, predlaga, da si ogledaš video. Videi, ki se delijo, imajo  3x večjo verjetnost, da si jih bomo ogledali, in da ga bomo gledali 3 x dlje, kot video, ki uporabnik najde sam.

Plačani in prisluženi ogledi delujejo skupaj  za dosego učinkovite video kampanje. Niso vsi ogledi ustvarjeni enako! In tudi niso vredni enako. Najbolj učinkovite video kampanje bodo plačale oglede za to, da bodo ustvarile čim večjo delitev po družbenih omrežjih in povečale število prislužene oglasov za čim višji ROI. Več kot porabimo za plačane oglede, večja je možnost prisluženih oglasov in večja je vpletenost.  Zapomnite se, česar ne vidite, ne morete deliti!

Vir: ReelSEO, Be On