Povpraševanje

Pomemben Google Analytics filter pri delu od doma

26. 3. 2020 | Blog | Avtor: Denis Jakin

V razmerah, v katerih trenutno smo, je marsikdo pozabil, da sodelavci, ki v tem času delajo od doma, na spletno stran dostopajo prek domačih IP-naslovov. To pomeni, da podatki v Google Analytics niso več zanesljivi. Zato naj velja ta zapis kot opozorilo, da je treba posodobiti filtre. Za tiste, ki pri tem potrebujete pomoč, v nadaljevanju krajša navodila.

Ustvarjanje in upravljanje filtrov za pogled

S filtri za pogled izločimo ali vključimo podatke, ki jih želimo v pogledu spremljati. Pred začetkom je treba razmisliti, podatkov katerih oseb ne želimo spremljati. V večini primerov so to naši zaposleni (npr. tisti, ki vnašajo izdelke v spletno trgovino, objavljajo članke …), razvijalci spletne strani (tudi njih je treba opomniti, da njihova ekipa dela od doma), oglaševalske agencije in še kdo bi se našel. Od vseh teh oseb je treba pridobiti IP-naslov. Za tiste, ki niso vešči iskanja IP-številke, je najbolje, da jim predlagamo iskanje v Googlu: What is my IP address? ali pa jim pošljemo direktno povezavo do takšnega orodja, npr. https://whatismyipaddress.com/. Zdaj imamo podatke za nastavitev filtrov.

Pravice v Google Analytics

Preden začnemo s postopkom ustvarjanja filtrov, je treba preveriti, ali imamo dovolj pravic, da takšen filter ustvarimo. Za ustvarjanje filtra potrebujete pravice na nivoju računa (Account). Če teh pravic nimate, vam jih mora nekdo podeliti nekdo, ki jih ima, ali pa vam pripraviti filter, ki ga potem na nivoju znamke (Property) lahko uporabite za posamezen pogled (View). V vsakem primeri vam priporočamo, da imate vse pravice za vaš Google Analytics račun. Obstaja precej enostaven način, da trenutni lastnik prenese vse pravice na vas. Sledite navodilom tukaj.

Ustvarjanje filtra

  • Na nivoju računa (Account) kliknete na “All filters”.
  • Kliknete “Add filter”.
  • Vpišete “Filter Name” npr. “homeIp”.
  • Izberete “Filter Type” > Predefined > Exclude > traffic from the IP addresses > that are equal to > vpišete IP address npr. 84.39.211.243.
  • Dodate filter na pogled (View) za katerega želite filtrirati domače IP-je.
  • Shranite.

Google analytics filter

Za bolj podrobna navodila preverite še uradno pomoč Google Analytics na naslovu: support.google.com/analytics/answer/1034823?hl=sl

P.S.: Obvezno poskrbite za varnost svojega računa Google, saj bi v primeru vdora oseba lahko videla IP-je vseh vaših domačih računalnikov in bi lahko na takšen način organizirala vdor in prišla do občutljivih podatkov.